VECKANS FRÅGESTUND - GYMNASIE"LIVET"

Hello!!

nu är det väll ca en vecka kvar till man måste ha skickat in sin gymnasie-ansökan. och då kommer jag här helt lägligt och ska svara på några frågor om just gymnasiet som jag har fått. Det är bl.a lite tips och hur jag tänkte under mitt gymnasieval :)

1. Vilket program går du i och varför valde du det?

Jag går på Handel- och Administrationsprogrammet. Varför jag valde att just gå handels va för att man får bra kontakter, man får bygga upp sin egna företag och det är mycket praktiskt arbete istället för teoretiskt. Jag är en sån person som lär sig saker lättare praktiskt än teoretiskt dessutom är det roligare.

2. Varför valde du att pendla?

För er som kanske inte vet det så bor jag på gångavstånd till ett annat gymnasie här i Ronneby som heter Knuthahnsskolan, det kanske tar en kvart att gå. Men jag valde en skola i Karlshamn för att jag kände att jag ville ha en omstart och få nya kompisar, än att gå med människor som antingen redan dömt än eller som man redan är kompis med. Och där har ni även svaret jag valde att pendla för att få en omstart och få fler vänner. I Karlshamn kände jag ingen från början sen det var verkligen att gå till ruta ett.

3. Är det jobbigt att pendla?

Nej det tycker jag inte. Det är värt det för att kunna få va där och "slippa" de dömande människorna här.

4. Hur är det på Fria Läroverken?

Det är väldigt bra, jag trivs jätte mycket och hade inte velat byta skola.

5. Dina 3 bästa tips

  • Besök programmet du är intresserad av och skugga.
  • Besök även skolan.
  • Stressa inte för du kan alltid ändra dig, detta är inget livsbeslut som högstadie personalen får det att verka som.

6. Vad hade du för fler val?

Mitt förstahandsval va egentligen handels här i Ronneby för då tänkte jag att jag inte orkade pendla, men sen fick jag se min blivande klass och bestämde mig för att göra ett byta. Så under sommaren gjorde jag om mitt val till handels i Karlshamn.

7. Vad är det bästa med Fria Läroverken?

Kan inte välja en sak för vi har grymma lärare, en salong att hänga i (ibland), mysigt cafe, lunchkort, osv. Dessutom har jag ju riktigt grymma vänner.

8. Har du idrottsval?

Nej, ingen fys, fotboll eller hockey för denna tjejen inte. Men vi har ju idrott i 2 år och om man vill så tror jag att man kan lägga till ett år extra och det tror jag att jag isåfall kommer att göra.

9. Hur fungerar det med busskort?

Man får dem första skoldagen när man har kommit till skolan, eller så va det iallfall för mig första gången. Men sen fick vi busskort i brevlådan när vi skulle byta. Men om man får dem första dagen i skolan så ska man bara säga till buss shaffisen att man går på Fria och så ska han släppa på än.

10. Är din skola liten eller stor?

Mycket liten, vi är typ 100-120 elever och ettan är den största årskursen. Jag är ju van med att vi är ca 500 elever så det var en stor skillnad.

11. Hur mycket merit gick du ut med?

Jag har alltid varit bra i skolan, tro det eller ej men jag pluggade aldrig och det gör jag inte nu häller. Det har liksom aldrig varit min grej att sätta sig ner hemma med läxor. Det fungerar inte för mig, men jag gick ut med 242,5 i merit. Jag hade inga E men inga A häller.

12. Hur är dem i din klass?

Dem är mycket schyssta tycker jag, alla kan prata med alla och enligt mig är det en väldigt chill stämning.

13. Har ni svår matte?

Nej vi har samma matte som högstadiet bara i ett mycket snabbare tempo. Vi ska göra tre års matte på ett år så vi byter kapitel två gånger i månaden tror jag, minst.

14. Vad har ni för program?

Frisör är ju en populär linje som många tänker på när dem hör fria men annars har vi ju då Handel- och administration (som jag går i), Samhällsvetenskap, Naturvetenskap, Dator-och kommunikationsteknik, Estet och introduktionsprogrammet.

15. Har du några planer till efter gymnasiet?

Ja men det skulle jag väll säga att jag har. Efter studenten vill jag gå bartender linje utomlands och resa jorden runt i ett år med ett gäng kompisar. Men vad jag ska jobba med har jag ingen aning om, det hade ju varit kul att bli lärare på högstadiet men även typ inredare, designer, journalist eller reporter.

16. Kan man byta linje/skola efter man redan börjat på första programmet/skolan?

Ja det kan man, vi har fått massa nya elever under hela året både från andra linjer från samma skola, andra linjer på andra skolor och samma linje från andra skolor. Men det är ju MYCKET att plugga igen.

17. Har ni många läxor?

Verkligen inte, det är nu vi har det lite stressigt med tre prov på två veckor men sen har vi inga läxor på säkert hela terminen. Det gäller bara att hålla sig i samma tempo som lärarna.

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ MINA SOCIALA MEDIER

INSTAGRAM / PINTEREST / VSCO

Kramar Tilda <3

Gillar