”Lätt det läskigaste inlägget att klicka publicera”

Jag brukar inte uttrycka mig politiskt men jag är helt solklar feminist och brinner för allt inom kvinnofrågor. I skolan har vi nu haft en uppgift i svenskan där vi ska skriva ett PM angående porrindustrin och prostitution som är ett väldigt brett ämne skulle jag vilja påstå. Jag valde rubriken ”Influencers lockar tjejer till porrindustrin”, med tanke på onlyfans först och främst. Men efter all research hittade jag mycket mer än så. Jag är riktigt nöjd med mitt arbete och tänkte lägga ut det här på bloggen för de som är intresserade. Detta är nog det inlägget jag har tyckt varit jobbigast att klicka på publicera, hoppas ni gillar det och happy reading!!

Svenska PM: Influencers lockar tjejer in i porrindustrin

Efter denna pandemin har många stora profiler utvecklat sina nätverk till bland annat sajten OnlyFans. OnlyFans är en sida eller app där följare betalar för att kunna följa eller för att kunna se bilder på deras favorit kreatörer lättklätt eller kanske till och med naken. Personer som Paulina Danielsson, Josefin Ottosson och flera profiler från Paradise Hotel pratar öppet om deras konton. Det som dem berättar mest om är hur mycket dem tjärnar från sajten och visar öppet deras “drömliv”. Hur påverkar detta de yngre och varför lockas dem?

Alla tjejer dras inte till sajten via stora profiler utan kan även lockas in i branschen via ordet “Glamourmodell”. Enligt Kalla Fakta kan tjejerna enkelt lockas av att en snygg kille som hör av sig i deras DM och berättar att dem kan tjäna pengar genom att lägga ut liknande bilder som dem lägger ut på instagram. Killarna säger själva att det är blogg och modelljobb, ett enkelt sätt att tjäna pengar på. När tjejerna har tackat ja får dem ansöka om att få skapa ett konto, när sajten säger ja så börjas det. Under hela perioden har tjejerna kontakt med killen som pressar dem till att lägga ut mer och mer lättklätt för att dem senare ska kunna tjäna mer pengar. Tillslut kan killarna använda bilderna emot tjejerna. Dem använder bilderna för att få tjejerna att göra allt grövre saker genom att hota med att skicka bilderna till familjen. Tjejerna mår bara sämre och sämre och kan under den tiden börja ta droger för att minska sin ångest. Sajterna tar inget ansvar för det som händer utanför webbplatsens väggar, dessutom säger dem att tjejerna själva ansökt och att dem har 18 årsgräns. Dock har Kalla Faktas team fått tag i tjejer som varit minderåriga och tydligt berättat om det för rekryterare.

Tjejer som lockas till OnlyFans via stora profiler lockas ofta genom hur influenserna romantiserar livet med pengarna de får från sajten. I dokumentären Pornfluencer intervjuar SVT bland annat Amanda Breden som började med OnlyFans november 2019 och hade sommaren 2021, 1200 betalande fans, i snitt tjänar hon 220 000 kr i månaden. Amanda har kontot tillsammans med sin man Max där dem skapar porr-material till sina fans, men det är Amanda som är största fokuset. Hon säger själv i dokumentären att hon känner sig som en egenföretagare som bestämmer själv vad hon vill lägga upp, ingen äger henne. Redan som 18 åring började Amanda som glamourmodell, vilket betyder att man modellar i lättklätt, finns bland annat i tidningen PlayBoy. Under pandemin 2020 ökade antalet användare och kreatörer extremt på OnlyFans, sajten skapade en lösning till att man inte längre kunde ha samma fysiska närkontakt. Kreatörer publicerar inte endast naket och lättklätt, exempelvis artisten Cardi B lägger även upp “Behind the scenes” material. I dokumentären intervjuar även SVT en förre detta OnlyFans kreatör, Amina Axelsson som jobbar nu som poledance instruktör. Amina startade sitt konto under pandemin då hennes inkomst hamnade på noll och började med Onlyfans i desperation. I dokumentären berättar hon att hon endast tjänade 250 dollar trots att hon lade ner 8 timmar om dagen. Det var inte dem miljon beloppen hon hörde att man skulle få från dem större profilerna. Hon ser OnlyFans som ett pyramidspel. Som många andra yngre tjejer blev hon lurad och trodde att hon skulle få dem höga summorna enkelt som visas på andra sociala plattformar. Under tiden Amina höll på med Onlyfans blev hon frågad av sina fans om mer privat innehåll, hade hon inte tjänat tillräckligt med pengar den dagen kunde hon enkelt gå och filma in denna videon som fansen vill se. Dem behöver pengarna och tappar sin självrespekt. Amanda berättar själv i dokumentären att för att gå in i branschen behöver man ha ett starkt psyke och veta om vad man ger sig in i. Man behöver ofta försvara den man är och stå upp för sig själv. En tidigare Paradise Hotel deltagare som inte har ett OnlyFans konto, Helen Ablatova, berättar hur hon ser på svenska influencers som öppet pratar om sina konton. Budskapen hon tycker dem sänder ut är att det är normalt att sälja sina kroppar, hon tycker det är egoistiskt beteende att försöka få fler prenumeranter på deras OnlyFans när det även rekryterar fler yngre tjejer att starta egna konton. Det har gått så långt att yngre tjejer, 14-15 åringar startar egna konton på twitter där dem senare säljer naket innehåll under hashtaggen onlyfans. Det är en början till grövre sexuellförsäljning. Grundaren av hashtaggen inte din hora, Gabriella Kärnekull Wolfe började sin prostitution via nätet som under en stegvis process blev grövre. Hon fick kontakt med många olika män som ville betala för sexuella tjänster.


Det finns en organisation som hjälper kvinnor som är fast i porrindustrin, Talita som grundades 2004 av Anna Sander och Josephine Appelqvist. Dem erbjuder rehabilitering och skyddat boende för de som behöver hjälp och stöd. Talita samarbetar med polisen som rekommenderar kvinnor att ta kontakt med Talita eller kör kvinnorna dit i samband med tillslag mot sexköp enligt wikipedia. Anna Sander och Josephine Appelqvist deltog i ångestpodden maj 2020 där dem berättar att prostitution har många andra namn, exempelvis sugardating och glamourmodell. Kvinnor i Sverige som har och är i porrindustrin har ofta gemensamt att dem sedan tidigare blivit utsatta för sexuella övergrepp eller andra trauman. Det finns en tydlig koppling säger forskare mellan sexuella övergrepp och trauman som sedan blir till prostitution. Kvinnorna som blivit utsatta för övergrepp tappar sitt egna värde och har det då enkelt att ta det till prostitution. Dem sätter ett värde på sig själva genom torskarnas pengar. Talita får ofta höra att kvinnorna stänger av när dem utför prostitution, dem tycker att det var mycket värre att bli utsatt för traumat. För yngre tjejer i Sverige börjar det ofta med att dem lägger ut lättklädda bilder som sedan blir till att andra frågar om mer naket och erbjuder pengar. Kvinnorna som Talita-teamet träffar mår ofta otroligt dåligt och får ofta frågan hur dem orkar, Anna och Josephine berättar att dem drivs av att se kvinnornas utveckling till att se deras egna värde. Även om Talita är en stor hjälp för utsatta kvinnor så är det flera som drar sig ur då dem inte klarar av att ta emot all ångest som dem undvikit under prostitutionen och andra drar sig ur på grund av deras halikar som kan hota kvinnorna genom att säga att dem kommer ge sig på hennes familj om inte hon fortsätter prostituera.


Utifrån Kalla Fakta, SVT och Talita ser vi hur lätt det är för yngre tjejer att hamna i prostitution och porrindustrin. Att män och influencer erbjuder och visar upp en fin och lyxig sida av något som får personen i fråga att begå ett övergrepp på sig själv, psykiskt och fysiskt. Dem som hamnar i dessa situationer är ofta i desperation av pengar. För att svara på hur detta påverkar yngre tjejer, skulle jag påstå att det influencers och rekryterare gör är att skada de yngre tjejers psykiska mående. Dem får in en tjej i porridustrin där hon inte vet vad hon egentligen har gett sin in i. Och för att svara på följdfrågan varför, så är det på grund av kvinnans situation, men det kan även finnas andra anledningar till exempel, osäkerhet och tidigare blivit utsatt för sexuella övergrepp och trauman.
#bestofnouw

XX, Tilda

Gillar